Malaikaprojektet

Kontonummer: 9271 - 384 299 9

Tror att de forsta fyra siffrorna ska vara clearingnummret, det ar ica-banken och namnet ar Martina Puranen.
Snalla hjalp oss hjalpa malaikabarnen! Vi har en till liten grabb som maste betala sin skolavgift pa 500 000 tsh. Och en kvinna behover mikrolan for att familjen ska kunna bli sjalvforsorjande. Eftersom att icabanken inte tar nagon avgift sa gar varenda krona helt oavkortat till projektet. 1000 tsh ar ungefar 4 sek har jag for mig, allt raknas! Om det kanns bekvamare att overfora direkt till barnhemmets konto sa finns en lank till deras webbsida i vanstra kanten pa den har sidan. Om ni vill overfora via den svenska stodforeningen WWKC (watoto wa kili centre) sa finns det en lank till dom ocksa i hogra kanten. Det som hamnar pa mitt konto gar raka vagen till Malaikaprojektet och spenderas alltsa inte pa skolbarnen eller barnhemsbarnen.

Ska beratta lite kortfattat om hur det var i onsdags;
I forsta familjen var malaikabarnet en 2-arig flicka som precis legat inlagd 2 dagar for att hon var sjuk. Det var de febrigaste trottaste ogon jag nagonsin sett. I huset fanns annu en HIV-smittad person, hon lag pa golvet for att de inte hade nagon sang och en slakting berattade att hon blivit mentalt sjuk.

I en annan familj har mamman precis fatt mediciner (de brukar fa gratis medicin fran sjukhuset), men hon har inte rad med mat och da medicinerna ar ganska starka sa var hon valdigt forvirrad och blandade ihop saker hela tiden. Hon orkade knappt resa sig upp fran bilen, och det gick inte att kora anda fram till hennes hus da man var tvungen att ta sig genom en brant i skogen.

En tredje familj hade de inte langre rad med skolavgiften for pojken. Han bodde med sin mormor, mamman hade flyttat ut sen hon gift om sig och brydde sig inte om ifall att det gick att ordna med pojkens skolgang eller inte. Gor som ni vill sa hon till oss. I huset bodde ocksa en grabb i var alder skulle jag tro, vars styvmamma slagit ihjal hans 3 syskon och det 4e overlevde men ar hjarnskadat och bor pa sjukhuset.

Nu ar minuterna slut sa maste logga ut. 100 spann gor stor skillnad men allt raknas! Vi skulle bli sa oandligt tacksamma!


Malaikabarnen

Vi ar nu involverade i ett projekt kallat Malaika. Malaika betyder angel pa swahili, och projektet ror sig kring hiv/aids-smittade barn och deras familjer. Det gar ut pa att ge barnen och familjerna stod, psykiskt och fysiskt i form av mat, mediciner, skolavgifter etc. Jag och Towe har idag lagt ut ungefar 1500 svenska kronor var, det racker for att 11 barn i 10 familjer ska fa mat och annat de behover under de 2 manader som vi ar har.

Pengarna vi har lagt ut idag gar till ris, majsmjol, supergate, matolja, socker, tandkram, tval, tandborstar, telefonkort sa att vi kan ha kontakt med familjerna, och det basta av allt: flickan som vi har kan kalla L far borja skolan igen!

Jag kommer lagga ut mitt kontonummer inom snar framtid, och jag hoppas att ni vill hjalpa oss att stotta Malaikabarnen, sa att projektet kan hallas igang aven efter att vi aker. Det finns ocksa ytterligare ett barn som behover hjalp med skolavgiften just nu, och i morgon ska vi traffa alla familjer och se vad de behover och vad vi kan gora for att hjalpa till. Det var, vad jag forstar, ett tag sen de kunde driva malaikaprojektet, pengarna har inte funnits helt enkelt. Malaikaprojektet star for narvarande pa varat schema varje onsdag, torsdagar och fredagar kommer vi att undervisa i memkwaprojektet (barn som inte haft tillgang till ordentlig undervisning men nu har chansen att lasa ikapp lite, fast de ligger for mycket efter for att fa ga i en vanlig skola), lordagar och sondagar tillbringar vi med barnhemsbarnen, och mandagar och tisdagar blir vara lediga dagar. Jag kanner redan nu att aven om malaika ar nagot vi koncentrerar oss pa en gang i veckan sa kommer det finnas dar bakgrunden precis hela tiden. Det kanns helt ratt att lagga ner hjarta och sjal i det har, och det ar precis vad jag tanker gora.


20 februari

vattenfall idag, vi hajkar pa. Valdigt fint, inte lika dramatiskt att ta sig dit som lake chala igar. Fick visst en del upprorda kommentarer ang tatueringen jag tankt gora. Bara for att retas lite tanker jag avsloja att vi har en lista kallad living on the edge, med lite halvgalna grejer man far poang for. Exempelvis bungyjumpet i sydafrika, eller mc-akandet igar, hehe!

Imorn ar det mandag vilket betyder jobb pa centret, blir nog rattsa chill, hoppas vi far komma igang med lektioner sen!

Feb. 19, 2011

Haft en sa jaaaaaaavla awesome dag idag! Vi tog dala dala mot lake chala, fast dom akte inte anda fram visade det sig utan ville ha 15000 for resten av vagen nar det fran borjan sagt 2. Vi hoppade ur och raggade upp ett par killar med motorcykel (eller sa var det dom som raggade upp oss for plotsligt hade vi 10 stycken omkring oss). Dom korde oss till lake chala, en kratersjo pa kenyanska gransen som ar helt otroligt vacker, och tillbaka for 15000. Med mina narstaendes psykiska halsa i atanke tanker jag saga att vi hade hjalm och att killarna korde lugnt och sansat. Fast jag kan val avsloja att mcn jag fick aka med var en riktig skrothog som stannade nar den kande for det. Men ROLIGT var det. Visade sig vara en del klattring ner till sjalva sjon, tur att vi tog vara trekkingskor och inte flipflops for det var riktigt brant pa sina stallen.

I torsdags hade vi 2 engelskalektioner, det gick jattebra och var sjukt roligt! Det trodde jag aldrig om mig sjalv; att jag skulle sta i ett klassrum och undervisa! Lite nojd ar jag allt med mig sjalv. Jag ar otroligt tacksam over att jag hittade Towe innan jag akte och inte akte helt ensam for det vet jag inte om jag hade klarat av, forsta veckan har varit ganska tuff innan man borjar kanna sig mer tillratta. Det har gjort att man har haft lite hemlangtan, men nu kanns det mycket battre.

Imorn har vi tankt aka till nagot vattenfall har i narheten, jag kommer vara online vid 17 svensk tid om nagon vill prata. Ska forsoka skriva upp lite saker till mamma och fjompan sa jag skickar ett mejl till Filippa imorn. Sag att du forsokt ringa mamma, pappa lyckades komma fram tidigare idag sa prova igen om du vill!

Vill forresten bara inflika att jag nu i 3 veckors tid har vaknat pa morgonen och undrat vart jag ar nagonstans. Jag kan liksom inte lokalisera mig i rummet forst, det tar en stund att lista ut vart i rummet sangen ar och att fundera ut att det man trasslat in sig i ar myggnatet (igen) och trots det har 50 nya myggbett. Drommarna ar inte det roligaste heller, sa jag antar att det ar lariamet (malariatabletterna) som gor underverk... Pa natterna ar det fullt os pa vildhundarna (vi tror i alla fall att dom ar vilda) och det later som att dom blir torterade typ eller ocksa slass dom som varsta sortens varulvar. Vid 5 tiden borjar tupparna gala, det ljusnar vid halv 7 sa jag vet inte riktigt vad dom haller pa med. Vi ar glada om vi har el pa kvallen och vatten pa morgonen, ibland har vi tur! Trots allt det kanner vi oss mer och mer hemma har. Det hander knappa grejer varje dag, som viting ar man ganska intressant i vissa ogon. Som tur ar finns det sa himla fina anglar har som forsvarar oss mot knappskallarna (som det finns precis lika manga av i sverige). Hemma hade ingen sagt nanting.




Tisdag 15e februari

Ja jag har inte sa mycket att saga idag, jag mar bra, introduktionen gar fint men valdigt oeffektivt; allt gar sa jakla langsamt har. Har vi bestamt nagot till kl 10 sa kan vi rakna med tidigast 12, och det ar storande aven om man ar obotlig tidsoptimist och alltid sen till allt. Barnen gor allt har. De fa saker som barnen inte gor, det gor kvinnorna och karlarna sitter i skuggan och sover.

Just nu sitter vi och letar engelska uppgifter och lekar som vi tankte kora med barnen. De behover ova pa ordforrad och uttal men ocksa grammatik, om nagon har nagra tips eller forslag sa SKRIV, vi behover inspiration. Nagon som kan nagon bra sang t.ex?

Saknar er dar hemma lite just nu. Tror att det beror mycket pa att allt ar nytt och kanns stort och laskigt / otryggt. Men det har ju bara gatt nagra dagar och jag ar helt overtygad om att det kommer kannas battre sa snart vi kommer igang ordentligt med allt. Utmaningen har gatt ganska bra om jag far saga det sjalv, inget godis bortsett fran i lordags nar vi bada hade jattemycket hemlangtan. Da kopte vi lite choklad. Kande att det maste fa vara okej nar man inte ens kan ringa nagon utan sitter helt isolerad utan vatten och el. Elen kom igang sen sa vi kunde se film i alla fall.

Johanna: Waka waka betyder typ shine shine, vad jag forstar. Eller ja det var det dom sa nar vi fragade, Anton (pa bilden) och waka wakas husse! Tycker att det ar ett mycket angenamt ord! Hihi.

Forresten, jag tanker tattuera mig. Forutsatt att jag hittar en bra studio, tankte kolla i sydafrika sen. Vill ha det som resesouvenir, nagra forslag pa nagot typiskt afrikanskt eller nagot swahili-ord?

Forresten nr 2: jag har ju pratat om bungyjump, laste precis att det vi planerat i sydafrika ar varldens hogsta. Mycket spannande. Jag ar inte ett dugg nervos; jag kommer svimma langt innan det ar dags att hoppa sa det kommer ga over utan att jag marker nagot enda. Har redan sagt at Towe att knuffa mig over kanten.

Ta hand om er dar hemma, skriv facebookmejl eller langa kommentarer, blev helt tarogd nar jag laste de senaste nu! PUSS OCH KRAM!

Tror att vi ska forsoka ha sondagar som internetdagar ocksa, som det ser ut just nu.

Kili Centre

Alright, nu ar vi i Moshi, antligen! Sa snart vi kom fram med bussen tog vi taxi till Amans dar vi bor. Inte riktigt som vi forvantat oss; det finns inga myggnat, vattnet kom nu pa eftermiddagen innan dess var vi utan, men Mama Sele och lilla Susie ar hur gulliga som helst och vi kanner oss verkligen valkomna. Vi dumpade i princip bara vaskorna och sen tog vi oss till barnhemmet. MYCKET pirrigt, och till en borjan var vi ganska blyga, bade vi och barnen. Efter en stund kom flickan som heter Sawadee fram och tar min hand och presenterar mig for alla och tar fram en bok hon vill att jag ska lasa. Man kande sig uppskattad direkt! Towe blev omhandertagen av en valdigt bestamd liten 7aring som heter Angela. Ratt var det ar nar vi sitter och laser ropar nagon pa swahili och ungarna springer ut. Vi gar efter och ser att Michael har kommit med en gigantisk vattendunk bakpa flaket pa bilen, och ungarna borjar tomma den i stora hinkar som de haver upp pa sina sma huvuden och bar bort till nagon slags brunn. Vi hogg in vi ocksa, och barnen hjalpte oss att fa upp hinkarna aven pa vara huvuden, tungt att fa upp men sen var det bara balansen som var knepigt. Haftigt vilket flyt dom hade i det dar anda. Det blev morkt langt innan vi var klara sa vi fick skjuts av Michael. Vi var tillbaka dar idag, aven fast det var lordag, och var med pa en lektion vi inte forstod ett smack av for det var pa swahili, sen var det tvattdags och ALLA barnen tvattade sina egna klader och vi var SA imponerade! Darefter var det lunch och jag misstanker att det ar lite extra lyx pa lordagar for det var bade kyckling och nagot gront som ar jattegott men som vi inte vet vad det ar, det smakar som spenat, och juice. Vi at ju da inte kycklingen, men de verkar vara vana vid att wzungo ar vego, och juicen vagade vi inte dricka heller ifall att det var vatten i. Pa vagen hem kopte vi massa frukt, jag har nu atit varldens godaste embe (mango), godare kan det bara inte bli.

Imorgon, sondag, har vi en ledig dag, sen borjar varan introduktionsvecka pa mandag. Det ar lite nervost men samtidigt valdigt spannande! Och barnen ar sa himla goa och sota som visar oss tillratta hela tiden och de verkar tycka att det ar jatteroligt att vi ar dar.

Min telefon har laddat ur och for narvarande har vi ingen strom. Vet inte om det ar sa att den stangs av dagtid, men jag hoppas den kommer igang till ikvall i alla fall.

Mamma, myggnat vet jag att ni kan kopa i stone town i alla fall sa slipper ni slapa anda hemifran. Vet inte vad det kostar men det lar val inte vara sa dyrt. Ta med vatservetter och handsprit ocksa! Ska tanka over om jag behover nagot mer..

Lordagkvall pa Kendwa Rocks

Pa lordagarna ar det fest nere pa stranden pa Kendwa. Vi infann oss saklart pa ratt plats vid ratt tid och innan vi visste ordet av stod vi pa dansgolvet med masaierna och skaka rumpa till katy perry! FATTA VAD COOLT, jag har dansat med en masai!

Mandag kvall var mysig, alla satt runt elden nere vid stranden, trummor spelades och nagra dansade och sjong. Det kandes valdigt mycket africa och stamningen och atmosfaren var helt amazing.

Igar pa festivalen kopte jag lite armband och sant, av en masai. Han skulle hjalpa mig att ta pa dom och berattade att traditionellt nar sant hander sa hade jag varit hans fru. Spannande. Det ar jag som ar den nya vita masaien, tydligen.

Idag bar det av mot Dar, forhoppningsvis hittar vi ett rent och fracht hostel som da alltsa skiljer sig fran det vi sov pa inatt. Jag vaknade flera ganger inatt och hoppades att det antligen skulle vara dags att ga upp. Det var det inte. Vacktes ocksa nar strommen kom igang igen, helt plostligt gick flakten igang och det blev jatteljust i rummet.
Strommen gar hela tiden har, vi fick vanta en stund innan vi kunde anvanda datorerna idag. De tillfallen da det ar lite jobbigt ar nar det ar kolsvart inne pa toaletten. Ficklampan har varit mycket anvandbar, tyvarr ar det glapp i skiten sa den (precis som min telefon) fungerar nar den kanner for det. Ibland forsvinner vattnet ocksa. Da kan man inte duscha. Man kan inte tvatta handerna. Man kan heller inte spola i toaletten. Det kan bli obekvamt ibland, fast oftast gar det ratt bra anda. Hemma hade man nog blivit skogstokig men av nagon anledning blir man inte det har.

Ser forresten inte ett dugg fram emot att satta mig pa baten over till Dar. Flera timmars valdsamt gungande, jag har aldrig ens varit i narheten av sjosjuka men har ar man det. Vi drack dessutom konyagi igar, kandes som rattgift ungefar det sa bokstavligt talat PANG, sen var man lite rund under fotterna. Inget jag kanner av for tillfallet, vilket ar valdigt skont, men man vet ju aldrig. Eller ocksa gor den underverk for illamaendet, det vet man inte heller.


Har kommer lite BILDER!!!!!! Enjoy ;D



waka waka gillar papaya











Paje - tidvattnet kom tillbaka


Paje - mysig by


Kids i stone town





Dala dala


Show pa Kendwa rocks


Jag ar sa javla snygg.......





Kendwa


Delfiner nar va var pavag till korallrevet for snorkling








Festivalmanniskor, jag (Martina), Towe (reskompis), Travis (heter egentligen nanting annat)



Stone town/Dar/MOSHI

Okej nu har vi kommit till stone town och tagit in pa ett hostel som heter Karibu Inn. Karibu betyder valkommen pa swahili, trevligt tankte jag tills jag kom in i rummet. Skitigt som fan ar det, men det ar bara en natt sa det far man klara, kunde varit varre. Ikvall ska vi pa musikfestivalen - Sauti za busara. Den haller pa i 5 dagar men vi stannar bara tills imorn sen aker vi over till Dar, sover en natt dar for att tidigt pa fredag morgon ta bussen till Moshi. NU BORJAR DEN RIKTIGA RESAN! Jag kanner mig lite spand och nervos, vet inte alls vad jag ska forvanta mig eller annu varre, vad dom forvantar sig av mig! Men det kanns kul med nagot nytt, hur mycket jag an alskar paradiset pa kendwa sa ska det bli skont med nagot annat an stekande sol och sand hela dagarna.

Mamma, har jag fatt nagot kuvert fran telenor? Rakningen har namligen inte kommit in via internetbanken och det brukar vara sista datum den 12e, vet inte vart den har tagit vagen.

Det verkar inte som att jag kan kommentera mina egna inlagg, sa jag skriver lite till mamma och Filippa via bloggen nu: Nar ni landar i dar tar ni taxi till farjelaget, vi betalade 20 usd. Vet inte vilka tider batarna gar men det finns en ganska bra vantsal dar med ac sa det ar lugnt. Farjan for oss kostade 35 usd.
I stone town gick vi typ ratt igenom stan, man far ga lite till hoger forst nar man ska ut genom porten, och tog en dala dala till Kendwa. Det star nungi pa den men kendwa ligger strax innan sa prata med dom och sag att ni ska dit. Rekomenderar dock att ni tar taxi, ca 35 usd, for annars far ni ga 1,5 km. Stallet ni ska till heter kendwa rocks, de har dubbelrum och doorms. Tank pa hur ni packar, det gar inte att dra vaskorna har, det ar bara sand och gropar och sten overallt.
Vet inte annu hur ni tar er till moshi, men jag far val reda pa det nar vi aker. Kontanter behovs, safari sen kostar val runt 1000 per dag man behover kanske 3-4 dagar iaf.

Kan tyvarr inte lagga upp nagra bilder for tillfallet men ska atgarda det sa snart som mojligt! =)


Paje

Paje var ingen hit, lagvatten sa vi fick ga typ en km innan vi kom ut i sa pass mycket vatten att vi kunde doppa oss, och da var det typ 30 cm sa vi la oss ner. Det var som att ligga och koka i en kastrull, sa varmt var vattnet. Sen gick vi tillbaka, torkade pa vagen, gick upp pa resturangen for att atminstone fa lite nice seafood, och sa fick vi vanta sakert 1 timme om inte mer. Vi var jattehungriga, jattearga och jag ville helst kasta glaset med fesljummet vatten och da kom vattnet tillbaka (havsvattnet alltsa). Kul tankte vi och sag pa kvinnornar som gick och kankade sjogras som de statt och plockat under dagen. Vindsurfarna fick antligen vatten under bradan, och helt plotsligt fran ingenstans dok ett gang kor upp. Dom gick dar pa rad langs stranden, kanske en 20-25 stycken. Korna har ser ut som en blandning mellan kamel och ko, de har en puckel pa ryggen. Ser lustigt ut!

Sen gick vi tillbaka genom byn som for ovrigt hade valdigt sota och mysiga hus! Upp till dala dalan som idag nog slagit hastighetsrekord. Idag akte an masai med ocksa, vi forundrades over hans stora hal i oronen. Dom ar vackra masaierna, mycket smycken och sa ar de insvepta i rod-bla randiga skynken. Da och da ropar barnen wzungo efter oss, vi har ocksa blivit tilltalade mzungo. Wzungo = vitingar, mzungo = viting. Vi betalar ocksa mzungo price pa dala dalan, 2000 shilling brukar vi komma undan med och de som inte ar mzungo betalar aldrig mer an 500. 1500 shilling ar 1 usd, sa det kostar val typ 10 spann att aka en timme. Eller? Jag hade fonsterplats pa mattelektionerna sa jag ska inte vara for kaxig nu, hehe.

Nar vi kommer tillbaka till Kendwa mot kvallen blir det formodligen middag om vi ar hungriga, pa ett local place. Det ar en liten hydda dar de serverar ris och bonor, och chai (te). Inte manga wzungo som ater dar, det ar typ vi och Poor, tysken i vart doorm som egentligen heter Paul men vi trodde att han sa "btw I'm poor" sa vi sa "we are aswell" och undrade om vi sag ut som rika bitches. Det ar ett staende skamt nu.

Fredag idag ocksa sa da ar det kanske fest pa stranden. Vi ar oftast inte sa festsugna sa vi brukar se film och lagga oss vid 21-22. Sen gar vi upp vid 7 och springer ner till frukosten och lagger oss pa stranden.

Nu ar internet timmen slut har igen, finns sa mycket mer jag vill beratta om men men!

Ta hand om er dar hemma! PUSS OCH KRAM

paradiset

Älskar det här stället, så jävla amazing. Vi solar mest hela dagarna nu och tar det lugnt. Har ätit så mycket mango (embe) så när vi skulle köpa mer idag var det slut. Jag tror stenhårt på att det är vårt fel, vi har ätit hur mycket som helst. Häromkvällen satte vi oss på en local bar, såååå jääääävla mysig, tillsammans med tysken "poor" från vårt rum och Anton som har en butik här och alltid är jätteglad och pratig och aldrig försöker sälja något. Snygg är han också förresten, Towe lyckades fota absen när vi nästan blev attackerade av en liten apa på stranden som heter waka waka. Waka betyder tydligen något i stil med shine. Otroligt söt men snabb som attan och ute efter våran embe, vi blev ju skräckslagna.

I morgon planerar vi att åka till Paje, på västra sidan av ön. Där ska det tydligen vara minst lika vackert som här men väldigt väldigt öde. Vi behöver nog ta oss in till stone town först för att ta dala dala därifrån. ROLIGT, älskar den där dala dalan, full fart, noll koll och massa roliga saker på vägen. När vi åkte först gången var det en muslimsk tjej som hade en höna i handväskan, och ofta åker småbarnen med sina mammor, så otroligt söta barn! Häpnade fullständigt när jag såg att inte bara en utan flera av dom lyckas somna i det där vansinniga skumpandet.

Nu loggas jag snart ut för min internet-timme går ut så jag måste gå!
Mobilen funkar inte just nu, har typ tappat bort den, hehe. Men försöker uppdatera så snart som möjligt. Var inte orolig mamma JAG HAR DET AWESOME här i paradiset. Älskar Zanzibar. Och folket, så jävla glada och trevliga.

PUSS OCH KRAM !

RSS 2.0